Az 59 ország részvételével megrendezett, XXII. Szervátültetettek Világjátékán a magyar csapat összesítésben az előkelő 8. helyen végzett Newcastleban. Európai országként egyedül csak a házigazda, Egyesült Királyság tudott Magyarország elé kerülni az éremtábla első helyét megszerezve.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége büszke, hogy versenyzői a rendkívül erős mezőnyben, 11 sportágban, 18 arany-, 26 ezüst-, 33 bronzérmet szereztek. Két világcsúcs is született atlétikában: diszkoszvetésben és súlylökésben. A világversenyen több mint 2300 szervátültetett sportoló vett részt.  

A magyar szervátültetett válogatott
Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A hazai csapatot 54 sportoló — 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő átültetett— alkotta, akik 11 sportágban álltak rajthoz, korosztályos bontásban (tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás, asztalitenisz, atlétika, kerékpár, bowling, darts, petanque, röplabda).

A magyar szervátültetett válogatott sportolói között szerepelt  Jeszenkovits Judit, aki 2009 óta vese- és májátültetett. A sikeres kombinált szervátültetés után kezdett el rendszeresen sportolni, Szentendrén a V8 uszodában csatlakozott az Elevenek SE úszócsapatához és „Norbi bácsihoz”.   A hatodik nemzetközi versenyén vett részt, háromszor versenyzett már a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán, valamint az idei Világjáték volt a harmadik Szervátültetettek Világjátéka, amin részt vett. Edzője – Mihály Norbert – idén is elkísérte tanítványát, így közösen ünnepeltek:

Judit az uszodában négyszer állhatott dobogóra:  50 m pillangóúszásban, 100 m gyorsúszásban, 400 méter gyorsúszásban és 50 méter gyorsúszásban is megszerezte a korosztályos ezüstérmet.

Ezenkívül tagja volt a 4 x 50 méteres úszó gyorsváltónak, akik a hatodik helyen végeztek,  a 4 x 50 méteres női vegyesváltónak, akik az ötödik helyen értek célba, valamint a 4×50 méteres mix gyorsváltónak, akik a hatodik helyezést érték el.

Edzője: Mihály Norbert – Elevenek SE

Judit nemcsak versenyszerűen úszik, hanem teniszezik el, a Szervátültetettek Világjátékán a női páros teniszversenyen veseátültetett párjával – Dobos Judittal – a dobogó harmadik fokára állhattak. 

Tenisz edzője: Horváth Gábor

A magyar csapat a kezdetek óta az élvonalban szerepel a nemzetek összesített pontversenyében. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége hálás mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a szervátültetett csapat végül kiutazhatott, és mindazon szurkolóknak, akik buzdításával végül dicsőséggel térhetett haza.

Jeszenkovits Judit kombinált máj- és vesetranszplantált sportoló
Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége