Elevenek Közhasznú Sportegyesület

Szentendre

 

Falmászás

A falmászás története

A falmászás a sziklamászás mesterséges körülmények között űzhető formája! A sziklamászás, mint tevékenység talán egyidős az emberiséggel, azonban sportággá csak az utóbbi évtizedekben vált. A sziklamászás egy szabadban űzhető sporttevékenység, ami azt vonja maga után, hogy többnyire napközben, tavasztól-őszig, jó időben űzhető. A falmászást, mint tevékenységet valószínűleg sziklamászók találták ki, akik otthon, időjárástól, évszaktól és napszaktól függetlenül – kondíciójuk megőrzése céljából – sportolni szerettek volna. Kialakult tehát a falmászás, ami többnyire zárt térben, műfalon történő mászást jelent.

Mi is az a falmászás?

A falmászás műfalon történik, mely egy vas- vagy faszerkezetből épült vázra szerelt furnér- OSB- vagy rétegelt-lemezből álló faldarab, amelyben menettel ellátott lyukakba szerelt ún. fogások vannak elhelyezve. A fogások mérete, alakja és gyakorisága megkönnyíti, ill. megnehezíti a műfalon történő fel, le ill. oldalra jutást. A falmászással megszerezhető a sziklamászáshoz szükséges erőnlét és technikai tudás. A falmászás egyik előnye, hogy a mászás rizikófaktorát nagyságrendekkel lecsökkenti a sziklamászáshoz képest, ugyanis a műfalon történő mászás sokkal jobban kontrollálható, mint a természetben történő sporttevékenység, ezáltal biztonságosabb.

A falmászás, mint versenysport

A világ minden részén, így Magyarországon is a falmászás versenysporttá nőtte ki magát. Nemzeti kupákat, bajnokságokat, valamint nemzetközi versenyeket is rendeznek, többek között világbajnokságot is. A falmászás olimpiai sporttá történő minősítése folyamatban van!

Falmászás és egészség

Szinte mindenkinek ajánlható a falmászás különleges tudás, jelentős fizikai erőnlét sem kell hozzá, noha sokan ezt gondolják. Már a gyerekek is könnyedén megmásznak egy kerítést, egy fát, anélkül, hogy tanulták volna ezt a mozgást. Megvan bennünk a képesség a mászásra, csak felnőttként valahogy elfelejtődik. Ajánlható idősebbeknek is, minden korosztály élvezni fogja, és talál benne kihívást, sikerélményt..

A falmászás nemcsak ügyességet igényel, az ember minden izmát átmozgatja. Először a lábat használjuk, utána a kezet. A lába mindenkinek erősebb. A rendszeres mászó meg is erősödik, hiszen fokozottan igénybe veszi a lábát és felsőtestét is a sport.

Falmászás helyszín

Barcsay Jenő Általános Iskola

2000 Szentendre, Kálvária út 18.

 

Időpont egyeztetés

Telefon: 30 / 560-4566

Hírek

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

„Elevenek vagyunk tehát gyerekek,

értünk forognak a fogaskerekek!”

Elérhetőségek:

Mihály Norbert
telefonszám: 06/30 560-4566
e-mail:  mihaly.norbert@mailbox.hu